In Nederland is er een interessant systeem voor het vinden van de juiste huurders. In België is het steeds maar gissen en afgaan op wat de persoon zegt of wat je er van gehoord hebt. Maar zeker ben je nooit dat de huurder in de toekomst ook echt zal betalen. Men probeert dit op te lossen door een huurwaarborg te vragen. Dit is meestal een bedrag dat overeenkomt met 3 maanden huur dat dan op een geblokkeerde rekening wordt gestort. Indien er schade is aan het verhuurde pand of de huur wordt niet betaald dan kan de waarborg hiervoor aangewend worden. Maar eigenlijk weet je liever op voorhand of de huurder kan betalen.

In Nederland bestaat een ander systeem. Hier heb je iets als een NVM woontoets. Dit is een dienst aangeboden door bedrijven waarbij de huurder en zelfs koper gescreend wordt door een onafhankelijke partij.

NVM staat voor Nederlandse Vereniging van Makelaars die beëdigde makelaars in onroerende goederen groepeert. De NVM is een branchevereniging die een zekere kwaliteitsgarantie geeft.

Bij een NVM Woontoets wordt nagegaan of de mogelijke huurders wel kunnen betalen, of het crimineel geld is of er een faillissement in het spel zit.

De NVM Woontoets kan uit verschillende onderdelen bestaan:

  • Identiteitscontrole: om na te gaan of dit echt is en geen namaak
  • Kredietwaardigheid: om na te gaan of  een historiek van wanbetalingen heeft.
  • Werkgeversverklaring: om na te gaan of er een inkomen is en hoe stabiel dit inkomen is
  • bankafschrift: om een zicht te krijgen op meest recente verloning
  • Verhuurdersverklaring: om na te gaan of de huurder zich behoorlijk heeft gedragen in het vorige pand.

Op het eerste zicht kan zo’n systeem ook heel nuttig zijn in België en kunnen hierdoor heel wat wantoestanden vermeden worden.

NVM woontoets